Vad är fiber? - GlobalConnect
PrivatFöretagFastighetsägare

Frågor om fiber

  • Vad är fiber?
  • Hur fungerar fiber?
  • Var behöver du fiber?
  • Varför behöver jag fiber idag? 
  • Vad betyder ett öppet nät?
  • Varför behöver jag fiber i morgon?

Vad är fiber?

Fiber, eller optisk fiber, är en teknologi som överför information genom att skicka ljuspulser längs en fiber av glas eller plast. Denna metod möjliggör dataöverföring över långa avstånd med mycket högre hastigheter jämfört med traditionella kopparbaserade system. Optiska fibrer är extremt tunna, ofta inte tjockare än ett mänskligt hårstrå, och tillverkas av mycket rent glas eller ibland plast.

Hur fungerar fiber?

Med optisk fiber skickas data genom ljussignaler, vilket kan transportera enorma mängder information. En av de stora fördelarna med optisk fiber är att signalnedbrytningen är mycket lägre än i traditionella koppartrådar. Detta innebär att signalen behåller sin kvalitet över mycket längre avstånd, vilket gör teknologin idealisk för långdistanskommunikation.

Var behöver du fiber?

Bor du i villa, fritidshus, i lägenhet eller tillhör du en bostadsrättsförening eller samfällighet? Kanske är du en del av ett byalag. Beroende på hur du bor har vi olika lösningar på hur du kan få fiber. Driver du företag i en del av en fastighet som redan har fiber är det lätt att bli en del av fibervärlden.
Om du bor i lägenhet kanske du redan har tillgång till fiber. Kolla med din värd.Varför behöver jag fiber idag? 

Idag används bredbandet bara till en bråkdel av vad det kan användas till. Och vad det kommer att användas till. Att surfa på nätet, se på digitala kanaler på tv:n och att ringa via nätet är det som det pratas mest om. Och att kunna jobba ostört så klart, utan problem med uppkoppling, nedladdning och uppladdning av filer av varierande storlek. 

Vad betyder ett öppet nät?

Vår uppgift är att se till att du får tillgång till den faktiska fibern. Kalla det gärna för hårdvaran. Vilka tjänster du vill att fibern ska leverera bestämmer du själv. I vårt nät får alla leverantörer av olika tjänster plats. Beroende på hur du bor och vad du ska använda bredbandet till finns det ett antal leverantörer att välja mellan. Valet är fritt, men framförallt är det ditt. Läs mer om öppen fiber här.

Varför behöver jag fiber i morgon?

Det stora behovet av fiber väntar runt hörnet. Att till exempel träffa sin läkare på nätet kräver en uppkoppling som inte störs av vädret eller av att alla grannar använder nätet för att spela Fortnite online. Där är fiber oslagbart. Du har alltid tillgång till den bandbredd du beställt. 

När det nya kylskåpet går sönder kan en tekniker koppla upp sig mot just ditt kylskåp och se exakt vad som är fel, vilket gör reparationen enklare, snabbare och mer kostnadseffektiv. Listan på konkreta exempel kan göras oändlig. 

Obegränsad. Robust. Säker.

Med fiber får du obegränsad hastighet, bättre kvalitet och större driftsäkerhet än vad någon annan teknik kan leverera. Lägg till att fiber har en livslängd på upp till 100 år så är det dessutom framtidens lösning. 

Helt utan begränsningar. 

En viktig del av Sveriges infrastruktur 

I takt med att kopparnätet släcks ner blir fiber ännu viktigare. Det är en av anledningarna till att regeringen satt upp sina högt ställda mål för fibreringen av Sverige. Vår roll är att bygga de så viktiga fibernäten, även till otillgängliga områden på landsbygden. Det är inte alltid en lätt uppgift och kräver både noggrann planering och synkronisering med myndigheter och markägare. Men vi är fast beslutna att genomföra den uppgift vi åtagit oss. 

Just nu rullar vi ut mer fiber än någonsin

Fler län, kommuner, privatpersoner och företag än någonsin tidigare får precis just nu tillgång till en bredbandslösning som på riktigt öppnar dörren till den digitala framtidens alla möjligheter. Med en bredbandslösning via fiber kan du bo var du vill och arbeta var du vill. Fiber öppnar möjligheter till att leva ett liv helt utan begränsningar. 


Fiberordlista

Bredband

Vardagligt uttryck för internetanslutning med hög överföringshastighet.

Byggbeslut

Beslut som fattas när vi uppnått tillräckligt många som vill ansluta sig i ett område.

Fiberkabel

Den kabeln blåses in i de nedgrävda rören. Kabeln består av glasfibrer lika tunna som ett hårstrå, signalerna skickas med ljusets hastighet.

Fibernät

Fibern grävs ned från stamnätet till områdesnätet och vidare ut till varje hus.

Fiberomvandlare

Apparat som gör om ljussignaler till datasignaler. Finns i varje fiberuppkopplad fastighet.

Infrastruktur

Samlingsbegrepp för anläggningar som (vanligtvis) är mycket kostsamma och som är av stor betydelse för samhället. Exempelvis vägar, järnvägar, flygplatser och fibernät.

Kanalisation

Ett rör med plats för kablar och ledningar.

Kopparnät

Telefonnätet som Skanova äger. Anlades i marken av Televerket för flera decennier sedan. ADSL (bredband via telefonjacket) levereras via kopparnätet. Är under avveckling.

Projektering

Planering av var grävning ska ske, i ett område och på enskilda tomter.

Schakt

Den uppgrävda sträckan där fiberkablarna läggs ner.

Stadsnät

Geografiskt avgränsat fibernät till privata hushåll och små företag.

Switch

Omkopplare som styr datatrafiken mellan olika noder (enheter som kan sända, ta emot eller vidareförmedla data).

Tjänsteleverantörer

Operatör som levererar tjänster i nätet – till exempel bredband, telefoni och tv.

Funderingar kring fiber? I kundforumet samlar vi vanliga frågor och svar.