Såhär går en fiberinstallation till - GlobalConnect
PrivatFöretagFastighetsägare

Såhär går en fiberinstallation till


En fiberinstallation sker i flera steg. Här är några saker som kan vara bra att känna till.

Vad är första steget vid installation av fiber?

Vår entreprenör kontaktar fastighetsägaren för att boka in en tid för tomtprojektering. Då förbereder vi inför fiberinstallationen, alltså hur grävningen på tomten och installationen av utrustning på och i huset ska gå till.

Hur går en fiberinstallation till?

Vi monterar en fasadbox på utsidan av huset och en fibermottagare på insidan av huset. Dessa monteras i närheten av varandra, för att leda fibersignalen på ett smidigt sätt från utsidan till insidan. Vi gräver på tomten och lägger ner rör i marken som fibersignalen leds igenom.

Vad är sista steget?

Fibersignalen leds fram till huskroppen när grävningen och sammankopplingen av områdesnätet är klar, vilket knyter ihop fibernätet med varje fastighet. Därför sker oftast inte aktivering till fibernätet i samband med att arbetet på tomten eller i huset utförs.

Aktivering innebär att vi slutför vi det sista med installationen (blåsning och svetsning för den som är nyfiken) och efter det kan fibern användas.

Hur vet jag när fibern är aktiverad?

GlobalConnect skickar ett välkomstmejl när fibern är aktiverad, då lyser även WAN- och PWR- lampan på fibermottagaren.


Fördelar med installation av fiber

Med installation av fiber erbjuds betydligt högre hastigheter och mer stabil anslutning jämfört med traditionella bredbandslösningar. Detta innebär snabbare nedladdning och uppladdning, vilket är idealiskt för streaming, online-spel och arbete hemifrån. Dessutom är fiber mindre känslig för störningar, vilket ger en mer pålitlig anslutning.

Förberedelser inför fiberinstallation

För att underlätta processen vid fiberinstallation kan fastighetsägaren förbereda genom att rensa områden där grävning ska ske och säkerställa att installatörerna har tillgång till nödvändiga områden i huset. Det är också viktigt att diskutera eventuella särskilda önskemål med installatören i förväg.

Underhåll och support

Om något fel uppstår ska du felanmäla det till din tjänsteleverantör.

Relaterade artiklar