Villa | GlobalConnect
PrivatFöretagFastighetsägare

Oändliga möjligheter

Tänk dig att alltid surfa utan väntetider. Att allt du gör på internet fungerar supersnabbt, även om resten av familjen är ute på nätet samtidigt. Det här blir nu verklighet när allt fler får tillgång till fiber.


Fördelar med fiber till villa

Oändliga möjligheter

Genom att dra fiber till villa har du alltid tillräcklig kapacitet för att hela familjen samtidigt ska kunna surfa, se på tv, streama filmer på nätet, spela online, arbeta effektivt på distans och göra mycket annat på en och samma gång. Att dra fiber till villa ger oändliga möjligheter som kan förbättra din upplevelse av internet och tillhandahålla flera möjligheter för anslutning och teknik i ditt hem.

Stabil uppkoppling

Fiber ger tillförlitlig och stabil uppkoppling. Kabeln är inte känslig för elektriska störningar, som åska, på samma sätt som kopparledningar.

Öppet nät

Ett öppet fibernät med fri konkurrens ger billigare tjänster och du kan sänka dina kostnader varje månad. Vi har marknadens bredaste palett av operatörer.

Värdehöjande

En fiberanslutning är en investering som även kan höja värdet på din fastighet.Nu finns det möjlighet att få digitala omsorgstjänster i hemmet

För många är det viktigt att kunna leva ett självständigt liv, samtidigt som ens behov av stöd och tillsyn tillgodoses i hemmet. Därför är nu marknadsplatsen Omsorgsportalen och dess bakomliggande nationella välfärdsbredband tillgängligt inom GlobalConnect – ett steg som öppnar upp för nästa nivå av digital omsorg i Sverige. Nu kan privatpersoner, företag och kommuner säkra upp anslutningen av sina trygghetslarm och tillsynskameror i hushåll anslutna till GlobalConnect. Det är ett nytt verktyg för dig att sköta din hälsa eller hjälpa en nära anhörig i dess behov av tillsyn och vård. För att läsa mer om omsorgsportalen, välfärdsbredbandet eller de olika digitala omsorgstjänsterna finns information på omsorgsportalen.se


Processen för fiber till villa

Följ med oss på en resa med fiber genom stad och landsbygd och hur vi gör det möjligt, genom allt från beställning till grävning och installation i ditt hem. Resan består av sex steg som förklaras nedanför.

1. Information och beställning

Efter du fått det första informationsbrevet bokar vi in ett möte med dig. I vissa områden bjuder vi in till informationsmöte och öppet hus där vi berättar mer om oss och fiberutbyggnaden i området. Där har du möjlighet att ställa frågor och lämna in din beställning. Du kan även beställa fiberanslutning på vår webb eller genom att posta beställningsblanketten till oss.

2. Byggbeslut

För att kunna bygga ut fibernätet i ditt område behöver vi uppnå ett visst antal beställningar. När säljperioden är avslutad och vi har nått minsta antal beställningar eller mer tar vi ett beslut om att bygga och börjar leta efter en byggentreprenör som kan bygga ett fibernät av den kvalitet vi kräver. Vi meddelar dig när byggbeslut har tagits.

3. Planering

När vi har anlitat en byggentreprenör inleds arbetet med att planera fiberutbyggnaden. Det innebär att vi kartlägger området och ritar ut vilka sträckor som vi behöver gräva för att alla bostäder i området ska ha möjlighet till fiberanslutning. För att kunna ansluta området till vårt rikstäckande fibernät måste vi ibland gräva långa sträckor. Därför behöver vi även ansöka om ett stort antal markavtal och grävtillstånd från Trafikverket samt privata och kommunala markägare.

4. Utbyggnad stamnät

Fiberutbyggnaden omfattar flera olika steg. Ett av de första stegen är att bygga en avfart från fiberstamnätet som går likt en “motorväg” genom hela landet. Det är ett omfattande, komplext och tidskrävande arbete som innebär att vi behöver gräva långa sträckor genom olika typer av svårarbetad terräng, som skog och mark.

5. Utbyggnad bostadsområde

När stamnätet är framdraget börjar vi bygga ut fibernätet i området till bostäder som har beställt fiberanslutning. I likhet med vatten och el förläggs fiberkabeln under mark genom ett omfattande grävarbete. Beroende på väder- och markförhållande är detta en tidskrävande process. Vi påbörjar även tomtprojekteringen nu. Det innebär att du som har beställt fiber kommer bli kontaktad av våra erfarna projektörer för att tillsammans planera förläggningen av fiberkabeln på din tomt och installationen av fiber i bostaden.

6. Aktivering

Det nya fibernätet är färdigbyggt och vi arbetar med de sista installationerna samt förbereder nätet för driftsättning. När alla bostäder i området har fått fibermottagare och vi har testkört fibernätet för att se så allt fungerar skickar vi ut signalen i nätet. Därefter kan du som kund beställa och aktivera dina tjänster från någon av våra tjänsteleverantörer inom Internet, tv och telefoni. Hur du väljer tjänsteleverantör och aktiverar dina tjänster finns beskrivet i den installationsguide som du kommer att få av entreprenören som har byggt fibernätet.