Vad är öppen fiber | GlobalConnect
PrivatFöretagFastighetsägare

Vad är öppen fiber?


Öppen fiber är en modern form av bredbandsanslutning som erbjuder höghastighetsinternet via optiska fiberkablar. Till skillnad från traditionella bredbandslösningar, där en enda leverantör erbjuder både infrastruktur och tjänster, är öppen fiber en mer flexibel lösning. Det innebär att konsumenter kan välja mellan olika tjänsteleverantörer som använder samma nät, vilket främjar konkurrens som ger kunderna ett bredare utbud av tjänster och priser. 

Hur fungerar öppet fiber? 

Vi som infrastrukturleverantör lägger ut fiberkablar till hushåll och företag. Dessa kablar är kapabla att överföra data med mycket hög hastighet och kapacitet. Efter installationen kan olika internetleverantörer erbjuda sina tjänster via vårt öppna nät. Kunderna kan sedan välja den leverantör och det paket som bäst passar deras behov. 

Fördelar med öppen fiber 

Högre hastigheter: Fiberkablar erbjuder betydligt högre hastigheter jämfört med traditionella kopparledningar. 

Större valfrihet: Möjligheten att välja mellan olika leverantörer ger konsumenterna frihet att hitta bästa möjliga erbjudande. 

Pålitlighet: Fiberkablar är mindre känsliga för störningar än traditionella kablar, vilket ger en mer stabil och pålitlig anslutning. 

Framtidssäker: Fiberinfrastrukturen är väl förberedd för framtida teknologiska framsteg och ökande datamängder. 

Öppen fiber jämfört med andra bredbandstyper 

Öppen fiber skiljer sig från andra bredbandstyper som ADSL, kabel-tv och mobilt bredband genom sin överlägsna hastighet och stabilitet. Medan ADSL och kabel-tv är begränsade av sin teknik och infrastruktur, erbjuder öppen fiber en mer robust och framtidssäker lösning. Mobilt bredband, däremot, kan erbjuda flexibilitet men når sällan samma hastigheter och pålitlighet som fiber. 

Installation och tillgänglighet 

Vi installerar fiber med ett öppet fibernät vilket innebär att fiberkablar dras till fastigheten. Vi på GlobalConnect arbetar kontinuerligt med att utöka vårt fibernätverk för att göra öppen fiber tillgänglig för allt fler hushåll och företag. Tillgängligheten kan variera beroende på geografisk plats.