Svetsa fiber- vad innebär det i praktiken? - GlobalConnect
PrivatFöretagFastighetsägare

Svetsa fiber- vad innebär det i praktiken?


Hur går fibersvetsning till?

Svetsa fiber innebär i praktiken att vi med hjälp av en liten maskin svetsar ihop två fibertrådar i taget i våra fosar, alltså ett kopplingsskåp, som står utplacerat på ett antal ställen i varje område. 
För att få ett bra resultat när man svetsar ihop fibern är renligheten det absolut viktigaste. Fiberns yttersta spets måste vara helt ren eftersom minsta dammkorn kan försämra svetsens kvalitet och skapa dämpning av ljuset som ska passera. Efter att man har skalat fram fibern så använder man lättast en bomullstops som doppas i spritrengöring för att göra rent. Därefter kapas fibern så att den passar i svetsen och så att vinkeln blir så rät som möjligt. Trots att det är väldigt små vinklar vi pratar om känner en fibersvetsare av om den inte är tillräckligt rät.    

Relaterade artiklar

Själva sammanfogningen av fibern sköter svetsen. Med hjälp av elektrisk ström smälter glaset och förs samman. För att skydda fibern under svetsningen för man på en svetshylsa över glaset som värms med hjälp av en liten ugn på svetsen. Svetsningen blir då stabil och kommer förhoppningsvis hålla i många år framöver.