Hur väljer jag bredbandshastighet? | GlobalConnect
PrivatFöretagFastighetsägare

Hur väljer jag hastighet på mitt bredband?

I vårt fibernät erbjuder vi flera olika bredbandshastigheter.


Hur väljer man rätt bredbandshastighet egentligen?

Via fiber från GlobalConnect kan du beställa tjänster för bredband, tv och fast telefoni hos någon av våra tjänsteleverantörer. Börja gärna med att spana in vår videoguide, där kan du göra olika val så ger vi ett förslag på en hastighet som matchar dina behov. Annars kan du läsa vidare för att få tips på hur du hittar en hastighet som passar dig.

Tips på frågor att ställa dig själv

  1. Vad ska bredbandet användas till?
  2. Hur många i hushållet ska använda bredbandet?
  3. Vad har du för enheter hemma? Till exempel tv, dator, surfplatta, mobiltelefon.

Beroende på vad du använder bredbandet till, hur många ni är i hushållet och antalet enheter som är uppkopplade, lämpar sig olika hastigheter. Surfar du då och då, är en person i hushållet och har få enheter uppkopplade, behövs en längre hastighet. Är ni fler i hushållet som använder internet, streamar eller spelar spel samtidigt, behövs en högre hastighet.

Vad är en bra bredbandshastighet?

En bra bredbandshastighet beror på dina specifika behov och användningsmönster. För en enskild person eller ett mindre hushåll som främst använder internet för att surfa, skicka e-post och streama i standardupplösning, kan en hastighet på 100 Mbit/s vara tillräcklig.

För familjer eller hushåll med flera personer och enheter som är uppkopplade samtidigt, speciellt om de streamar i HD eller 4K, spelar online-spel eller laddar ner stora filer, kan en hastighet på 250 till 500 Mbit/s vara mer lämplig.

För stora hushåll, företag, eller för användare med mycket höga krav på uppkoppling, som professionella gamers eller de som arbetar med stora datamängder hemifrån, kan en hastighet på 1000 Mbit/s vara att föredra. Det är viktigt att välja en hastighet som inte bara klarar av dagens behov utan också är framtidssäker för att hantera ökande dataanvändning och nya teknologier.


Vad är Mbit/s?

Mbit/s, som står för megabit per sekund, är en enhet för att mäta dataöverföringshastighet. En megabit motsvarar en miljon bitar. Denna måttenhet används för att beskriva hur snabbt data kan överföras från internet till din enhet (nedladdningshastighet) eller från din enhet till internet (uppladdningshastighet).

Det är viktigt att notera att Mbit/s inte ska förväxlas med MB/s (megabyte per sekund), som är en annan måttenhet. En megabyte består av åtta megabit, så hastigheter uttryckta i MB/s är åtta gånger långsammare än samma siffra i Mbit/s.

Hur kan man kolla sin bredbandsuppkoppling?

För att kolla din bredbandsuppkoppling kan du använda olika onlineverktyg som bredbandstestare. Dessa verktyg mäter din faktiska nedladdnings- och uppladdningshastighet och jämför dem med den hastighet du betalar för. Du kan enkelt hitta dessa testare genom att söka på internet. För att få ett så korrekt resultat som möjligt, bör du stänga av andra program och enheter som använder internet när du ska kolla din bredbandsuppkoppling. Det är också rekommenderat att ansluta din dator direkt till din router med en Ethernet-kabel, eftersom Wi-Fi kan vara långsammare och mer instabilt. Om du upplever att din hastighet är mycket lägre än förväntat, kan det vara en bra idé att kontakta din internetleverantör för att felsöka problemet.

Hur mäts bredbandshastigheter?

Bredbandshastigheter mäts oftast i Mbit/s, vilket betyder megabit per sekund och anges i ned- och uppladdningshastighet. Här är ett exempel med 250/250 Mbit/s:

250 Mbit/s när du laddar ner något från internet (nedladdningshastighet) vilket till exempel används när du streamar, tittar på TV via internet eller laddar ner filer.

250 Mbit/s när du sänder ut något på internet (uppladdningshastighet) vilket till exempel används när du spelar spel online, skickar filer eller använder molnlagring.


1000 mbit/s

För dig som vill ha den snabbaste hastigheten i vårt fibernät. Här surfar du med en framtidssäkrad hastighet!

500 mbit/s

För den större familjen med fler enheter uppkopplade samtidigt och för dig som spelar spel eller laddar ner större filer

250/250 Mbit/s

För den mindre familjen med fler enheter uppkopplade samtidigt

100/100 Mbit/s

För dig eller er som är 1-2 personer i hushållet och har få enheter uppkopplade samtidigt


Märkbar skillnad mellan 100 och 250 Mbit/s

Skillnaden mellan 100 Mbit/s och 250 Mbit/s i bredbandshastighet kan vara märkbar i många situationer, särskilt i hushåll med flera användare eller enheter som är uppkopplade samtidigt. Med 100 Mbit/s kan du smidigt streama filmer och serier i HD-kvalitet, spela online-spel och utföra de flesta vardagliga onlineaktiviteter utan större problem. Denna hastighet är ofta tillräcklig för enskilda användare eller mindre hushåll.

När du uppgraderar till 250 Mbit/s öppnas dock fler möjligheter, särskilt för hushåll med högre krav på internetanvändning. Med denna hastighet kan flera personer i hushållet streama video i högupplöst 4K-kvalitet samtidigt utan buffring. Online-spelare kommer att uppleva bättre prestanda, särskilt i spel som kräver snabba reaktionstider. Dessutom blir nedladdning och uppladdning av stora filer betydligt snabbare, vilket är en fördel för de som ofta arbetar med stora datamängder eller använder molntjänster intensivt.